Makulering och marknadsvärde

Då var det dags – dagen som kommer i alla böckers liv: makuleringen, den fysiska utplåningen, yttersta dagen. Förlaget mailar författaren ett erbjudande om att ta över en del eller hela upplagan mot ringa eller inga kostnader. Det som är kvar ska säljas ut för 50% av reapriset: ”Det innebär att boken säljs under tillverkningskostnad och att ingen royalty utgår för dessa exemplar.” Sedan in i brännugnen (eller om det är en gigantisk sån där dokumentstrimlare?)

Men vänta nu – vad då ”under tillverkningskostnad?” Ur mitt perspektiv skulle jag nog påstå att Ta skada hela tiden sålts ”under tillverkningskostnad”. Jag minns inte exakt hur mycket jag fick för boken i garantihonorar, men det var väl runt ca 30.000, som max. Innan skatt.

Tittar jag i min mapp på datorn kan jag se att jag påbörjade projektet någon gång 2008, och boken publicerades 2013. Det betyder att jag arbetade med den i ca 4 år – visserligen inte på heltid, men låt säga, utslaget över tid, motsvarande en 50%-tjänst. Effektiv skrivtid. Om vi drar för ett par veckors semester varje år blir det ca 4000 arbetade timmar. Jag är inte girig – men tänk om jag ändå kunde få en hundring i lön efter skatt för dessa arbetade timmar, vilket skulle betyda en ungefärlig lönekostnad på 200 kronor/timmen. Gånger 4000.

Det är 800.000 kronor (En hantverkare brukar ta 500:-/timmen men det tänker vi inte på nu)

Upplagan var ca 1200 ex. Det är kvar ca 180 ex. Och så har det östs ut massa gratis ex till recensenter som inte bemödat sig att öppna boken och till andra snåla författare som hellre snor böcker från förlaget än betalar för dem.

Låt oss säga att de har sålts ca 800 ex av boken. Det betyder 1000 lapp/ex. Och då har jag inte tagit med förlagets kostnader i form av tryck, distribution, formgivning, redigering – eller marknadsföring. Marknadsföringsavdelningen jobbar ju förstås stenhårt för att pumpa ut dessa 800 ex på bokmarknaden, eller hur? Och vad ska min stackars förläggare leva av? Han måste ju också få betalt.

Vi får nog lägga på ett par hundra till för att nå upp till marknadsvärdet för varje ex av Ta skada, och borde hamna i runda slängar på 1200:-/bok.

Det låter rimligt tycker jag.

Hur som, nu får jag snart hem 100 ex. Hör av dig om du vill köpa ett för en femtio lapp + porto eller så.

Det är trots allt en rabatt på så där 1150 spänn eller nåt.